Energetics 2017 00

Energetics samlet 6.november 2017, milliardærer, næringslivstopper, etablerere og stjernesmeller for en fantastisk konferanse i Oslo.

Tekst: Gro Ellingsgard

ENERGETICS 2017 - FLERKULTURELT ENTREPRENØRSKAP

Energetics er en konferanse for å sette flerkulturell entreprenørskap tydelig på dagsorden og en arena for flerkulturelle ressurser, innovasjon og verdiskaping. I åpningsforedrag på Energetics-konferansen var Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister overbevisende:

- Ja, arbeidsledigheten er høyere blant innvandrerne. Men det forteller meg hvor mange muligheter som fins der. De representerer ressurser, skaperkraft og ideer, sa Sanner og fortsatte: Vi lever i en tid med grenseløse muligheter - mangfold lønner seg. Vi trenger gründere og nye kulturer for å bygge morgendagens samfunn.

DYREKJØPTE ERFARINGER

Blant dem som fra talerstolen delte sine tidvis dyrekjøpte erfaringer, tanker og tips, var suksesser som Nadir Nalbant, mannen bak giganter som Netcom, Sense, Altibox og nå Hello.

Energetics 2017 Nadir Nalbant

Nadir på scenen under Energetics 2017. - Men man må tørre å drømme! Man må tørre å ta utfordringer - og tørre å tro på egne ideer, sier han bestemt.

Energetics 2017 publikum

Energetics 2017 ble i år avholdt i Oslo og hadde over 150 deltakere og 20 foredragsholdere. Daglig leder, Michele Widerøe, fra Nordnorsk Design- og Arkitektursenter var en av de en kunne høre på scenen under Energetics 2017.

VARIERT PROGRAM

Hotellkongen Arthur Buchart kom med sine tips på T, Steinar Evensen i utdanningsteknologiselskapet Conexus fortalte om enorme globale satsinger, og seriegründer Idar Vollvik tok salen med på både opp- og nedturene gjennom sitt fargerike gründerliv. En lang rekke representanter fra tenketanker, oppstartstjenester, veiledere og utviklere deltok også på Energetics-konferansen.

Energetics 2017 publikum 01

Seniorrådgivere, Marianne Solbakken fra Distriktssenteret under Parallell sesjon I. Fokuse var gode lokale tiltak fra kommuner og fylkeskommuner.


ÅRETS GRÜNDERSTAND

Mange ble inspirert, da erfarne flerkulturelle gründere gav sine aller beste tips, råd og erfaringer under årets gründerstand under Energetics 2017. Her fikk en se produkter og ny teknologi.

Se deltakerlisten her - Grûnderstand 2017!

flerkulturelle grundere energetics

 

INNOVASJON NORGE

- Livet som entreprenør er fullt av skuffelser, og i dag må jeg skuffe dere, sa Pål Thorvik Næss fra Innovasjon Norge.

Han overtok stafettpinnen etter Jan Tore Sanner, men i rollen som akutt erstatter for sin sjef, Anita Krohn Traaseth, følte Næss seg som en vandrende trøstepresang, ifølge ham selv. Innovasjon Norge er ikke i tvil om at mangfold lønner seg. - Men de fleste fenomenale gründere starter bedrifter som ikke klarer seg, slo Næss fast. - Dessverre går det ofte galt. Derfor er det så viktig at vi kan hjelpe dem videre. Hvert år opprettes rundt 60.000 nye bedrifter i Norge. 2,2 prosent av dem får støtte fra Innovasjon Norge.

 

ENERGETICS UTFORDRER OSS ALLE

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har selv aldri drømt om noe eget gründerskap.

- Men jeg har alltid hatt et stort engasjement for å at de som har ideer og innovative løsninger enklere skal få slippe til, og at flere skal få muligheten til å starte opp, sier han i et intervju med konferansearrangøren, Norsk senter for flerkulturell verdiskaping.

Energetics 2017 Jan Tore Sanner kommunal moderniseringsminister 05

Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner under Energetics 2017.


Hvorfor trenger Norge flerkulturell verdiskaping?


- Norge trenger flere jobber som kan bidra til økonomisk vekst og nye muligheter for den enkelte arbeidstaker, svarer Sanner. Mennesker med innvandrerbakgrunn har andre perspektiver og erfaring. Det kan øke kreativiteten og få fram nye ideer og løsninger.

Hvorfor er en nasjonal konferanse som Energetics viktig, etter din mening?


- Det er viktig å løfte fram arenaer som synliggjør flerkulturelt entreprenørskap og hvilke gode ideer og muligheter for innovasjon som finnes i disse miljøene. Mangfoldet gir oss flere strenger å spille på, og jeg tror vi kommer til å se mange spennende resultater fra flerkulturelle gründere i Norge i årene framover, sier Sanner.

Hvorfor prioriterte du selv Energetics?

- Fordi det er kloke hoder, ideer og arbeidet vårt som bærer velferdssamfunnet vårt. Og skal vi opprettholde det, så trenger vi flere jobber - og flere i jobb -  i tiden fremover. Energetics er en konferanse som utfordrer oss til å se alle talentene og potensialet samfunnet vårt har, legger Sanner til.

Energetics 2017 Jan Tore Sanner kommunal moderniseringsminister 03


ALLE GODE TING ER TRE

I sitt foredrag slo ministeren et slag for å trosse Janteloven.
- Vi har noen kulturelle barrierer i Norge. Janteloven er en av dem. Men det må være lov å satse og lov til å stå på i Norge, presiserte han og minnet i tre punkter om regjeringens gründerplan.
1. Bedre tilgjengelig kapital i tidlig fase.
2. Økt tilgang til kompetanse.
3. Og gjøre Norge til et mer attraktivt gründerland, også i betydningen attraktivt å investere i.

Sanners avskjedshilsen til forsamlingen var en invitt om invitasjoner:


- I denne salen finnes suksesshistorier og mange gode forbilder. Jeg vil gjerne komme på besøk, for vi trenger innspillene fra dere, sa kommunal- og moderniseringsministeren.

Energetics 2017 janteloven