F.v.: Joana Catarina Correia, NSFV, Anita Anjali Suri Kåss, gründer av Kaass Discovery, Kambiz Persley, gründer av Oslo Helse Fastlegevakten, Kronprins Haakon, Cristin Xiaojun Liu, gründer Matkrukka, Simon Loginov, gründer av HTTECH, og daglig leder Zahra Moini i NSFV.

Da en travel H.K.H. kronprins Håkon mandag åpnet historiens fjerde Energetics-konferanse, deltok han selv på sin andre. Det viser hvor viktig kronprinsen mener arbeidet for flerkulturelt entreprenørskap er for samfunnet vårt.
Med kongen og dronningen på statsbesøk i Kina, er Håkon for øyeblikket kronprinsregent i Norge. Men han prioriterte altså Energetics 2018.

- Fordi det er viktig å være her, understreker han og trakk fram tre viktige hjørnesteiner i det mangfoldige entreprenørarbeidet:

– For det første:Det gir økonomisk mening. For det andre: Vi trenger rollemodeller. Og for det tredje: Vi trenger å bryte ned skepsisen overfor det ukjente, sa kronprins Håkon i åpningstalen sin.

Den årlige Energetics-konferansen har som mål å inspirere innovasjonsmiljøer til å se potensialet i innvandrere som gründere og verdiskapere.

Møtte gründereKronprins Håkon i samtale med  Kambiz Pearsley

Noen av gründerne som deltok på årets Energetics fikk også muligheten til å fortelle kronprinsen om sine egne prosjekter.
En av dem var kinesiske Xiaojun Christin Liu, som sammen med sin ektemann, er i ferd med å etablere matleverandøren Matkrukka, med Asker og Bærum som geografisk arena.
Et pilotprosjekt er rett rundt hjørnet, den første porsjonen skal leveres allerede i november, og de unge gründerne har optimistisk klokkertro på å lykkes.
- Vi skal lette tidsklemma for folk, sier Liu og forklarer:
- Vi samler oppskrifter fra hele verden og lager velsmakende, varm mat som levere hjem til kundene. Hjemme trenger du bare åpne boksen og spise!
I første omgang skal de levere middager til en referansegruppe. Tilbakemeldingene vil forme fortsettelsen, og først da kan Matkrukka tenke på å søke økonomisk bistand.

Banebrytende forskning

Blant de andre som fikk kronprins Håkon i tale var en av dagens foredragsholdere, lege, forfatter og gründer Anita Anjali Suri Kåss. Med sin banebrytende medisinske forskning har hun fått en lisensavtale på imponerende 800 millioner kroner.
Moren hennes døde av leddgikt, og den personlige historien ble den sterke motivasjonen i forskningsarbeidet.
Også Simon Loginov, mannen bak HTTECH som utvikler teknologi for miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer og hydrogen, fikk en prat med kronprinsen. Sammen med Kambiz Persley som har gründet Oslo Helse Fastlegevakten.

Økonomisk mening

Kronprins Håkon trakk i sin åpningstale spesielt fram tre grunner til at arbeidet for flerkulturelt entreprenørskap er så viktig for Norge:
1. Det gir økonomisk mening.
2. Vi trenger rollemodeller.
3. Vi trenger å bryte ned skepsisen overfor det ukjente.

- For at økonomien vår skal fortsette å vokse, trenger vi nyskaping og innovasjon, slo han fast.
- Vi trenger innovasjon i de selskapene som eksisterer allerede, og vi trenger entreprenører som vil satse på noe nytt.
- For at vi skal få best mulig resultat, handler det om å ta i bruk alle de menneskelige ressursene våre. Det å legge forholdene til rette for at innvandre re kan starte egne virksomheter, gir derfor økonomisk mening. Vi har ikke råd til at ressurssterke mennesker skal gå ledige og ikke få utnyttet potensialet sitt.

Rollemodellene

Med et glimt i øyet ga kronprinsen også forsamlingen noen eksempler på høyst forskjellige rollemodeller:HKH energetics2018
- Det er faktisk sant at barn som vokste opp med Gro Harlem Brundtland på 80-tallet, spurte foreldrene sine om en mann også kunne bli statsminister, smilte han.
- Jeg tror vi alle har erfart – bevisst eller ubevisst – den kraften og betydningen som ligger i å oppleve nye typer mennesker i roller vi er vant til å se hverandre i. Dette påvirker vår egen tenkemåte, mulighetsrommet utvides og samfunnet endres gradvis, sa han.

Noen få eksempler:

• Da skandinaviske barn på 70-tallet fikk en kvinnelig superhelt i Pippi.
• Da Norge fikk sin første kvinnelige statsminister
• Da USA fikk sin første afro-amerikanske president.
• Da den første unge mannen utdannet seg til helsesøster.
• Da vi fikk vår første norsk-somaliske kvinnelige bussjåfør.

Alt dette har flyttet merkesteiner i samfunnet og gjort noe med oss. Vi beveger oss som samfunn i kraft av det vi ser er mulig.

Gjøre det ukjente kjent

Kronprins Håkon oppfordrer oss alle til sammen å bryte ned skepsisen overfor det ukjente, til å gjøre det ukjente kjent!
- Jeg har et sterkt håp og ønske om at vi snart har kommet forbi det stadiet der man i en jobbsøkersituasjon blir vurdert ut fra navnet sitt, sa kronprinsen.
- Jeg har et sterkt håp om at hver og en kan bli vurdert etter kompetanse, erfaring og egnethet, ikke etter opprinnelse.
- Jeg håper vi snart har lagt dette bak oss, og at vi vokser det av oss som samfunn. Jeg håper vi snart kommer hjem til oss selv – og kan se hverandre som dem vi er – på tvers av kultur, hudfarge og navn. Forenet i et ønske om å bidra, et ønske om å skape et godt liv for seg selv og sine kjære, og i ønsket om å bygge et sterkt Norge for framtiden.