Anita Kåss inspirerer under årets Energetics-konferanse

Selve livet er den glødende drivkraften bak den banebrytende forskningen til lege, forfatter og gründer Anita Anjali Suri Kåss. Moren hennes døde av leddgikt da Anita bare var 13 år. Og det skulle komme til å motivere og inspirere henne i arbeidet mot et medisinsk gjennombrudd.

- Dette er mitt livslange prosjekt. Det slutter aldri. Men jeg ønsker også å inspirere andre til å følge sine drømmer, sier Anita Kåss.

Vi møter den lille kvinnen på høye hæler rett etter hennes foredrag på Energetics 2018, som gikk av stabelen på Fornebu 15. oktober. Hun har nettopp gitt en lydhør forsamling en smakebit fra sitt eget liv og sin forskningsreise.
- Ingen hadde gjort noe sånt tidligere, så hva hadde jeg å tape, spør hun.

Et medisinsk gjennombruddanitakaass energetics

Gjennom sin enestående forskning ved sykehuset Betanien Hospital i Skien har Anita Kåss funnet en hormonhemmende medisin som behandler leddgikt, psoriasis og MS.
Hun har overdratt rettighetene til sykehuset, og nå er de solgt til japanske Astellas for 800 millioner kroner. Det skal være den største lisensavtalen gjort av et norsk sykehus noensinne. Men hvor mye sykehuset og forskeren selv får i fremtiden, avhenger av hva som skjer i det videre utviklingsarbeidet.

Du må ikke gi opp

Selvsagt har det også vært motbakker underveis; kunsten å være tålmodig nok og prøve å stå støtt i arbeidet og i alle forsøkene – og kampen for å skrape sammen penger nok underveis.

- Men medfølelse er det aller viktigste, sier Anita Kåss.
- Du må bry deg om menneskene rundt deg. For meg var empati for pasientene enkelt, men empati for andre tok nok litt lenger tid …

Derfor er ett av hennes viktigste råd til andre i lignende situasjoner, altså andre gründere, å sette andre foran seg selv.
- Og så må du aldri gi opp, sier Anita Kåss.

Nye og høyere mål

Selv har hun aldri gitt opp. Hun har aldri hatt lyst til det heller, forteller hun i intervjuet.
- Jeg kjenner hele tiden en driv inni meg. Dette livsprosjektet er blitt en del av meg.
Til tross for gjennomslag og suksess, forsker hun fortsatt, på heltid. Målet er å utvikle nye medikamenter som kommer pasientene til gode.
- Man kan ikke lene seg tilbake. Det er hele tiden nye og høyere mål å strekke seg etter!