Edilberto Maldonado

Edilberto Maldonado har latinamerikanske røtter og årelang fartstid hos den nordiske renholdsgiganten ISS. Nå har han 300 ansatte i sin egen bøtteballett, og i løpet av sommeren lanserer han en gründer-revolusjon.

Men først kortversjonen av Edilberto Maldonados oppvekst: Født i Norge av chilenske foreldre, med adresse Fjell i Drammen, og med rengjøring i blodet.
Faren hans drev eget rengjøringsfirma, og det var der unge Maldonado hentet lommepengene sine. Og de pengene var ikke gratis, for å si det sånn!

Skaff deg kompetanse

Hans første forsøk på å bli en vellykket vaskegründer gikk faktisk i vasken, og Maldonado parkerte drømmen, skaffet seg jobb hos ISS og lærte en hel masse.
- En av grunnene til at det ikke gikk så bra med den første etableringen, var nok at jeg manglet relevant kompetanse, sier han.
- Og dette er ett av mine fem råd til unge som bærer på gründer-drømmer: Skaff deg relevant kompetanse.
I 2012 var han klar igjen og etablerte bedriften EVAT – En verden av tjenester. Han startet i det små, med kun seg selv på lønningslista. Han vasket, klipte plener, tok vaktmesteroppdrag.
Og vokste! I dag har EVAT rundt 300 ansatte med røtter fra hele verden i sving over hele Østlandet.

Vær deg selv på ditt beste

Helt fra han var liten, har Edilberto Maldonado sett seg selv i rollen som bedriftseier. Når han nå deler sin historie med deltakerne på inspirasjons-konferansen Energetics 2019, er det en vaskekte suksess han kan fortelle om.
Riktignok ble det noen omveier og det tok noen år, men i dag leder han altså en virksomhet i fint driv og pen vekst.
- Ja, og vi har fortsatt vokseplaner. EVAT har ikke nådd taket, smiler han.
Som sjef er Maldonado opptatt av å være tett på sine medarbeidere. Han jobber bevisst for at alle i EVAT skal trekke lasset sammen og være ett team.
– Så hva skal til?
– Klar tankegang og tydelig strategi. Vi jobber i en bransje med skarp konkurranse og må tilby kundene kvalitet. Kundene forventer profesjon. Vi må sørge for å gi dem det, sier han.

En revolusjon på trappene

Så kunne man vel tenke at denne vellykkede etablereren var mett nok nå ville hvile på sine laurbær. Men ikke Edilberto Maldonado.
Han er langt fra ferdig. Så denne sommeren lanserer han nyetableringen Swoosh, og det skal skje med brask og bram.
- En helt ny måte å drive business på, forklarer han.
Swoosh er en app, en bedrifts-app som kan fikse det meste. Den er enkel å bruke, så alle kan. Poenget er å drive hele bedriften fra mobiltelefonen.
- I erkjennelsen av at det er vanskelig å drive en bedrift, har vi laget en app basert på våre egne erfaringer, både oppturene og nedturene. Poenget er å legge forholdene til rette for at andre skal lykkes, sånn at de kan lære av våre feil, sier Maldonado, som har knyttet til seg et proft team på ti personer i produktutviklingen.

- Det er utrolig mye å tenke på når man skal etablere og bygge opp en virksomhet, men med Swoosh får du hjelp gjennom hele verdikjeden, forklarer han

- I første omgang er appen laget for renholds-bedrifter, men vaktmestertjenester og omsorgs-virksomheter ligger snart i løypa.
- Pluss, pluss, smiler Edilberto Maldonado, en liten tanke fremtids-hemmelighetsfull.

For at andre skal lykkes

Edilberto Maldonado har fem råd til unge som vil satse selv:

  1. Ikke vær redd for å jobbe
  2. Vær deg selv på ditt beste
  3. Bygg nettverk
  4. Skaff deg relevant kompetanse
  5. Kom deg ut av komfortsonen
  6. - Min reise har ikke vært enkel. Jeg har møtt mye motstand, men jeg har aldri gitt meg, sier han.