- Ingen kan leke seg til suksess. Du må jobbe fokusert og sykt hardt!

Christian Ringnes, fargerik eiendomsinvestor, Oslo-ambassadør og gavmild kultur-entusiast, serverte sine fem bud for å lykkes i næringslivet for en lydhør forsamling under inspirasjons-konferansen Energetics 2019 på Fornebu.

- Vilje! Den som vil satse som i næringslivet må først og fremst ha vilje nok. Mitt beste råd og mitt første bud er å være forberedt på hardt arbeid, sier en kompromissløs Ringnes i et pause-intervju.
- Og like viktig er bud nummer to:

Du må lære deg ditt fag.

Du må orke å være synlig

Smilende og i sedvanlig høyt humør fremførte Ringnes sitt budskap, krydret med glimt i øyet og særdeles friske replikker – som for eksempel denne karakteristikken av ham selv:
- En litt eldre herre, som har gjort det ok – til sin egen store overraskelse. Som er arbeidsom, fokusert og lærevillig, men komplett uegnet for eiendom – trodde jeg. Men så gikk det ikke så verst likevel …
Folk i salen så imidlertid ikke det spor overrasket ut. Snarere tvert imot; det var en lydhør forsamling som også noterte seg hans bud nummer tre:
- Du må orke å si ja – og du må orke å være synlig. Som gründer må du ha tro nok på prosjektet og på deg selv til å vise andre at du er verdt noe.

Kunsten å spørre

- Suksess er helt avhengig av at du tør å overbevise beslutningstakerne, sier Christian Ringnes.
- Du må være villig til å selge, og du må tørre å spørre. Det du ikke vet, er det andre som kan!
Det femte budet burde ikke overraske noen:

Kreative Ringnes mener en god gründer dyrker kreativiteten og nysgjerrigheten.

- Og vips, så er man vellykket, sier Christian Ringnes og signerer med en avvæpnende latter. Samtidig kommer han på et annet viktig suksess-element: Tålmodighet.
- Du må gi det noen år!


Mangfold av det gode

- Hvilke fallgruver vil du advare mot?
- Det fins noen fallgruver, ja. For eksempel at man er for sta. Å være sta kan være av det gode, det, men man må også ha evnen til å endre kurs når det trengs – når man ser at det ikke går å fortsette lenger i samme spor.

- Hva betyr mangfold for deg?

Christian Ringnes humrer. – Spør du meg? En hvit mann mellom 45 og 65 år, en sånn som har vært med på å styre store deler av samfunnet …

- Det er lett å tro at mangfold betyr en trussel for det jeg står for, sier Christian Ringnes.
- Men etter min mening bringer mangfold mye med inn – for eksempel intellekt og erfaring. Mange kommer fra en åpen økonomi og har kanskje bedre forutsetninger for etableringer.

Noen bør la være

Eiendomsinvestoren peker på at det koster å følge hans fem bud.
- Og den prisen skal man være klar over, sier han.
- Den prisen betyr hardt arbeid døgnet rundt. Den betyr et krevende forhold til familien, og både psykisk og fysisk fallhøyde.
Han rister bestemt på hodet når vi spør: - Kan alle bli gründere?
- Nei, sier han bestemt.
- Ikke alle kan bli gründere. De som kan, må ville veldig, veldig sterkt og som jeg sa, de må orke å jobbe steinhardt.

Christian Ringnes synes det er en veldig god ide å ha noen år på baken og å ha jobbet litt for andre før man tar sats i sitt eget.
- For det betyr at du har lært noe, at du kan noe og at du har etablert et nyttig nettverk. Å ha noen år på baken, er faktisk ikke bare tull!